Addison Hastalığı Nedir?

Addison Hastalığı Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi TANIM Addison hastalığı, böbreküstü bezlerinin kabuk bölgesinden salgılanma yetersizliğine bağlı olarak glukokortikoid (kortizol)  ve mineralokortikoid (aldosteron) hormonların kanda azalmasıdır.   BELİRTİ ve BULGULAR Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal Kilo kaybı Açlık hipoglisemisi Ağız mukozasında ve deride özellikle ameliyat ve yara izlerinde, meme…

Read More

Adrenogenital Sendrom Nedir?

Adrenogenital Sendrom Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi TANIM Adrenogenital Sendrom, kadınlarda, böbreküstü bezi veya over kaynaklı androjen hormonlarının fazlalığına bağlı olarak erkeklere özgü cinsiyet özelliklerinin ortaya çıkmasıdır.   BELİRTİ ve BULGULAR Yüzde ve vücutta kıllanma Alından başlayan saç dökülmesi Adet görmeme Deride kalınlaşma ve akne Aşırı terleme Ses kalınlaşması Kas yapısında gelişme…

Read More

Akromegali Nedir?

Akromegali Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi TANIM Akromegali, hipofiz ön lobunda eozinofilik adenoma bağlı olarak büyüm hormonunun aşırı salınımı sonucu uç kısımların büyümesidir. Devlik hastalığı olarak da bilinir. BELİRTİ ve BULGULAR Baş ağrısı Ellerde, ayaklarda büyüme (eldiven ve ayakkabı numarasının büyümesi) Burunda irileşme, alt çenenin ileri doğru büyümesi Dilin büyümesi İç organların…

Read More

Cushing Sendromu Nedir?

Cushing Sendromu Nedir? Tanımı, Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi ve Tedavisi Tanım Cushing sendromu, vücutta kortizol hormonunun aşırı üretimi nedeniyle ortaya çıkan bir hastalık tablosudur. Kortizol, vücudun stresle başa çıkmasına yardımcı olan ve metabolizmayı düzenleyen bir hormondur. Ancak, aşırı kortizol üretimi, vücutta çeşitli olumsuz değişikliklere yol açar. Cushing sendromu, genellikle böbreküstü bezlerinin veya hipofiz bezinin aşırı hormon…

Read More

Diabetes Mellitus Nedir?

Diabetes Mellitus Tanımı Diabetes Mellitus, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen, vücudun kan şekerini (glukoz) düzenleme yeteneğini etkileyen kronik bir metabolik hastalıktır. Bu durum, insülin hormonunun çalışmasındaki problemlerden kaynaklanır ve genellikle ya insülin üretiminin yetersizliği ya da vücudun inscudun ins\u00fline olan duyarlılığının azalmasıyla ilişkili olabilir. Diabetes Mellitus’un Ana Tipleri Tip 1 Diabetes Mellitus: Pankreas yeterli…

Read More

Diyabet (Şeker Hastalığı): Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Diyabet Nedir? Diyabet (şeker hastalığı), pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun üretilen insülini etkili kullanamaması sonucu ortaya çıkan kronik metabolik bir hastalıktır. Bu durum, kandaki şeker (glukoz) seviyesinin yükselmesine neden olur. Diyabet Tipleri Tip 1 Diyabet Tip 2 Diyabet Gestasyonel Diyabet Diyabet Belirtileri Erken Dönem Belirtileri İleri Dönem Belirtileri Tanı Yöntemleri Kan Şekeri Testleri Diğer…

Read More

Şeker Hastalığı Nedir?

Şeker Hastalığı Tanımı Şeker hastalığı, tıbbi adıyla diyabet, vücudun kan şekerini (glukoz) düzenleme yeteneğini etkileyen kronik bir hastalıktır. Diyabet, insülin hormonunun çalışmasındaki problemlerden kaynaklanır. Bu durum ya insülin üretimindeki eksiklik ya da vücudun insüline direnç geliştirmesi ile ilişkili olabilir. Diyabetin Ana Tipleri Diyabet Belirtileri Şeker hastalığı belirtileri kışiden kışiye değişebilir, ancak yaygın semptomlar şunları içerir:…

Read More

Tiroid Hastalıkları Nedir?

Tiroid Hastalıkları Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi TANIM Tiroid hastalıkları, basit guatrdan hayatı tehdit eden tiroid kanserine kadar değişir. Tiroid bezi, boynun ön kısmında yerleşmiş olan ve salgıladığı hormonlarla vücut metabolizmamızı düzenleyen endokrin bir organdır. En sık rastlanan tiroid hastalıkları, tiroid hormonları üretimindeki düzensizliklerdir. Tiroid hormonları aşırı miktarda salgılandığında hipertriodizm, yetersiz miktarda…

Read More
Back To Top