AIDS Nedir?

AIDS Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi DİĞER AD(LAR)I Edinilmiş İmmün Yetersizlik Sendromu   TANIM AIDS (Edinilmiş immün yetersizlik sendromu), tek başına bir hastalık değildir. AIDS hastaları bağışıklık sistemlerinin ciddi şekilde baskılanmış olmasından veya yeterince çalışamamasından dolayı, her türlü enfeksiyona ve hastalığa karşı normal insanlardan daha savunmasızdırlar. Dolayısıyla, yakalanılan basit bir üst solunum…

Read More

Akciğer Absesi Nedir?

Akciğer Absesi Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi TANIM Akciğer Absesi, akciğer  dokusunda gelişen bir nekroz ve erime odağıdır. BELİRTİ ve BULGULAR Ateş, terleme ve öksürük Öksürükle artan göğüs ağrısı İrinli, kokusuz veya gri-yeşil, kötü kokulu balgam; soluğun kötü kokması Kanlı balgam Kronik abselerde anemi, kilo kaybı, çomak parmak NEDENLERİ Anaerob bakteriler Bronş…

Read More

Amipli Dizanteri Nedir?

Amipli Dizanteri Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi DİĞER AD(LAR)I Amebiyaz TANIM Amipli dizanteri entamoeba histolytica adlı amipin etken olduğu kalın barsak infeksiyonudur. BELİRTİ ve BULGULAR Asemptomatik infeksiyon (kist taşıyıcılığı) Kramp şeklinde karın ağrıları Yarı şekilli veya sulu, kötü kokulu, bazen kanlı ve müküslü, günde 5-10 kez dışkılama Ateş Barsak perforasyonu ve peritonit…

Read More

Ankilostomiyaz Nedir ?

Ankilostomiyaz Nedir? Tanımı, Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi Tanım Ankilostomiyaz, Ankilostoma adlı parazitin neden olduğu, insanları etkileyen bir paraziter enfeksiyondur. Bu hastalık, genellikle toprak yoluyla bulaşan, bağırsaklara yerleşen ve burada besinleri emerek yaşayan kancalı kurtlar (ankilostomalar) tarafından tetiklenir. Ankilostomiyaz, çoğunlukla tropikal ve subtropikal bölgelerde, özellikle sanitasyon ve hijyen koşullarının yetersiz olduğu yerlerde görülür. Ankilostomiyaz, nadiren…

Read More

Askariyaz Nedir?

Askariyaz Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi DİĞER AD(LAR)I Yuvarlak Kurt TANIM Askariyaz, ascaris lumbricoides’in neden olduğu barsak paraziti hastalığıdır. Yumurtalar çiğ sebzeler ve pis sularla vücuda girerek barsakta açılır. Kurtçuklar portal ven yoluyla karaciğere, oradan akciğere gelirler. Gırtlak ve yemek borusu yoluyla tekrar ince barsağa dönerek erişkin hale geçerler. Barsak içeriği ile…

Read More

Atlet Ayağı Nedir?

Atlet Ayağı Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi DİĞER AD(LAR)I Ayak Mantarı TANIM Atlet ayağı, ayağın nemli ve sıcak ortamında, deri ve tırnaklarda bulunan keratin adlı proteinle beslenerek çoğalan dermatofit türü mantarların neden olduğu kaşıntılı bir rahatsızlıktır. BELİRTİ ve BULGULAR Genelikle başparmak arasında başlayan kaşıntı, kızarıklık. soyulma Ayak tabanında derini kuruması ve soyulması…

Read More

Basilli Dizanteri Nedir?

Basilli Dizanteri Nedir? Tanımı, Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi ve Tedavisi Tanım Basilli dizanteri, Shigella türü bakterilerin neden olduğu bir barsak enfeksiyonudur. Bu hastalık, genellikle kanlı ishal, karın ağrısı, ve ateş ile kendini gösterir. Shigella bakterileri, sindirim sistemine zarar verir, bağırsaklarda iltihaplanmaya yol açar ve vücutta sıvı kaybına neden olabilir. Basilli dizanteri, özellikle hijyenik koşulların yetersiz olduğu…

Read More

Bitlenme Nedir?

Bitlenme (Pediküloz) Nedir? Tanımı, Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi ve Tedavisi Tanım Bitlenme (Pediküloz), bitlerin insan vücudunda parazit olarak yaşamaları sonucu gelişen bir hastalıktır. Bitler, insan cildine yerleşerek kanla beslenir ve bu süreçte çeşitli belirtilere yol açar. Bitlenmenin üç ana tipi vardır: Baş Bitlenmesi (Pediculosis Capitis): Saçlı deride bitlerin bulunması. Vücut Bitlenmesi (Pediculosis Corporis): Vücut kıllarında bitlerin…

Read More
Back To Top