Alkolizm Nedir?

Alkolizm Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi TANIM Alkolizm; “kişinin; ruh ve beden sağlığını, ailevi ve sosyal durumunu, mesleki faaliyetlerini bozduğunu bilmesine rağmen, alkol kullanmaktan kendisini alamama hali” olarak tanımlanır. Alkolün, önüne geçilemeyen bir arzu ile kullanılması ve bırakılamaması durumudur. Alkolik kişi, her geçen gün daha fazla alkol alır. Alkol almadığı zamanlarda ise…

Read More

Alzheimer Hastalığı Nedir?

Alzheimer Hastalığı Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi TANIM Alzheimer hastalığı, bunama, bellek kaybı (unutkanlık), günlük yaşamın gereksinimleriyle başa çıkabilme yeteneğinde azalma, algılamada, toplumsal davranışların düzenlenmesinde ve duygusal tepkilerin kontrolünde bozulma ile kendini belli eden bir hastalıktır. Geri dönüşsüz ve ilerleyici bir durumdur. Kadın ve erkekleri eşit oranda tutar. Risk faktörleri arasında ileri…

Read More

Anoreksiya Nervoza Nedir?

Anoreksiya Nervoza Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi TANIM Anoreksiya Nervoza, bir  yeme bozukluğudur. Kişi, temel olarak şişmanlama endişesine odaklanmış durumdadır. Tıbbi olarak “vücut imajı ile ilgili hatalı görüntü düşüncesi sonucu besin almada çok aşırı kısıtlama ve hızlı kilo kaybı” olarak tanımlanır. Beslenme bozukluğu sonucu da vücutta hormon dengesizlikleri, anemi (kansızlık), kalp sorunları,…

Read More

Depresyon Nedir?

Depresyon Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi DİĞER AD(LAR)I Ruhsal Çöküntü Melankoli TANIM ve NEDENLERİ Depresyon, uzun süre devam eden derin üzüntü hali, çökkünlük, durgunluk, güçsüzlük, isteksizlik, karamsarlık, konuşma ve hareketlerde yavaşlama durumunda söz konusu olabilir. Kadınların %20’sinde, erkeklerin %10’unda ve ergenlerin de %5’inde görülmektedir. Depresif reaksiyon: Kişinin başına gelen belli bir olaydan…

Read More

Endişe Hali Nedir?

Endişe Hali Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi DİĞER AD(LAR)I Anksiyete Kaygı TANIM Endişe hali herkesin zaman zaman hissettiği bir durumdur. Belli bir sebep olduğunda endişe hissetmek normaldir. Bu, vücudun tehlikeye karşı bir çeşit önlem alma şeklidir. Kan dolaşımına adrenalin ve kortizon salınır; kalp atımı ve solunum hızlanır, kaslar gerilir, karaciğerden şeker salınır…

Read More

Fobiler Nedir?

Fobiler neden oluşur? TANIM Klasik anlamda fobiler, normalde, korkulmayacak belli bir durum ya da belli bir nesne ile karşılaşılınca ortaya çıkan korkulardır. Kişi, anlamsızlığını bilmesine rağmen bu düşünceden ve korkudan kendisini kurtaramaz. Herhangi bir düşünce, durum veya obje ile ilgili fobi olabilir. Fobiler üç ana gruba ayrılır. Özel Fobiler: Belli bir duruma (örn; uçmak, yükseklik,…

Read More

Hiperaktif Çocuk Nedir?

Hiperaktif Çocuk Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi DİĞER AD(LAR)I Minimal Beyin Hasarı Dikkat Bozukluğu MBD TANIM Hiperaktif çocuk hastalığı; çocuklarda en sık rastlanan gelişim bozukluklarından biridir.  Bütün okul çocuklarının %5-7’sinde bulunduğu tahmin edilmektedir. Erkek çocuklarda 5 kat daha sıktır. BELİRTİ ve BULGULAR Dikkat toplama (konsantrasyon) noksanlığı Okulda başarısızlık Hoşlanılan etkinliklere katılmada güçlük…

Read More
Back To Top