Uyuz Tanımı, Belirti ve Bulguları, Nedenleri, Teşhis ve Tedavisi

TANIM ve NEDENLERİ

Uyuz, bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Etken, Sarcoptes scabiei adlı parazittir. Vücut temizliğine dikkat etmeyen ve fakir kişilerde görülen bir hastalık olarak bilinse de, aslında tüm sosyo-ekonomik sınıflarda görülür. Hastalık her yaş ve cinste, hijyenik kurallara uyulmayan ortamlarda bulunur. Özellikle kreş gibi kapalı yerler parazitin yayılması için en uygun ortamlardır.  Parazit insan vücudu dışında 2-3 günden fazla yaşayamaz. Ancak kişiye yerleştiğinde parazitten kurtulmak oldukça zordur. Bulaşma kişiden kişiye doğrudan temasla olur.   

BELİRTİ ve BULGULAR

  • İçten gelen şiddetli kaşıntı ve yama tarzı kızarık döküntüler
  • Döküntüler daha çok parmak yan yüzleri, avuçlar, bilek iç yüzü, dirsekler, meme ve göbek civarı, genital bölgelerde bulunur. Çocuklarda ayak tabanlarına kadar iner.
  • Parazitin deride kazdığı tünel, birkaç mm uzunluğunda koyu renkli, kırık bir çizgi gibi izlenir ama hastaların sadece %25’inde görülebilir. Bu çizginin bir ucunda veya tek başına küçük bir su damlası gibi kabarcıklar görülür.
  • Bunun dışında kaşıntıya bağlı deri döküntüleri veya ürtiker tarzında döküntüler tabloya farklı bir morfolojik görünüm verir.

TANI

Aile bireylerinin  kaşıntıdan şikayet etmesi ve parazit veya yumurtaların mikroskopta görülmesiyle tanı konur.

TEDAVİ

  • Ailenin bütün bireyleri tedaviye alınmalıdır.
  • Hastanın boynundan aşağısına gamma benzen heksaklorür solüsyonu sürülür. 24 saat yıkanılmaz ve daha sonra banyo yapılır. Giysiler, yatak ve çarşaflar değiştirilir. Hepsi kaynar suda yıkanır. Bu uygulama bir hafta sonra tekrarlanır.
  • Wilkinson pomadı kullanılabilir. Üç gün arka arkaya yıkanmamak şartıyla pomad vücuda sürülür. Üçüncü gün sonunda yıkanılır ve giysiler değiştirilir. Rahatsız edici ve kirletici bir merhem olduğundan uygulama zordur.
  • Ayrıca benzil benzoatlı solüsyonlar kullanılabilir.

Ekzema, Deri Kanseri, Saç Dökülmesi (Kellik) ile de ilgilenebilirsiniz.

Back To Top